10 November 2010

Malunye!!!

Masa : 5.25 p.m
Tempat : Berjaya Megamall, Kuantan.
Situasi : Hari mau hujan.
Mood : Blur...

Kisahnye :

Tengah lpak2 makan kat pizza, tetibe dapat mesej dari member aku, mintak tolong nak pinjam kereta. Aku pun ok je la, sbb die datang dengan motor, slagi ade transport nak balik takde hal la sangat. Tapi aku lupe satu benda penting, member aku 2 bawak skuter dan aku tak pernah langsung bawak menatang 2.. haha..

Dah smpai kat menatang skuter tu, masalah pertama timbul.. "camne aku nk bukak sit skuter ni nak amik helmet?" jenuh aku memikir.. last skali trpakse la call orang yg tau.. dah kena gelak kaw2 dgn mmber aku 2.. adeh...

dah dapat amik helmet, aku pn naik la n start enjin... timbul masalah kedua.. " camne plak aku nk gerakkan menatang ni?" pulas2 minyak tak jalan pun 'beliau'.. skali lagi terpaksa call mmber aku..

"ko pulas je la minyak 2, japg die gerak la!"

"aku da pulas da, tak jalan pun.."

"ko pulas kuat skit bleh tak?"

aku pun pulas la kuat skit, dan 'beliau' akhirnya bergerak juga.. huhuhu..

"tu la, bawak kereta je tau.. dah kene bawak skuter jd bengong.. hahaha" mmber aku gelak lagi..

Nak buat camne.. aku mane la pnah bawak menatang skuter ni.. slalu bawak motor ade gear.. ni takde plak.. haha.. kesimpulannye, semua bnda ada first time la.. jangan la gelakkan aku.. malunye!!!

p/s : aku ada masalah tuk bawak kereta yang gune gear automatik jugak, aku akan atasi masalah ni.. hahaha..

08 November 2010

Layout Baru!!

Akhirnya.. blog ni bertukar wajah jugak.. HAHAHA!!!

31 October 2010

Nasib Badan...

"Bro, masalah ni, duit ko aku xleh dpt ari ni la.."
satu ayat simple je ko bg kt aku lpas ko da kebas duit aku kn... mudah, janji cume tinggal janji.. ko ingat aku ni mesin ATM??? nk duit cari aku.. lpas 2 lesap.. apa pn tak nampak.. dulu ko mintak kt aku RM100, RM 200 aku tak kisah lg.. maybe ko takde duit nk buat blanje.. ok, aku pejam mate je bagi duit tu..

Tapi skang ko makin brani kn?? ye la, aku banyak buat bisnes, duit aku banyak, da kaya da.. setakat RM1,500 takde hal nk bagi punya.. hohoho.. RM1,500 tuk orang yg belum keje macam aku ni ko kate takde hal?? ko pnah tanye ke brape lama aku nk kumpul duit tu?? brape tebal muka aku tahan malu pergi jumpa rmai orang nak jual barang2 yg aku buat?? smpai org ckp "desperate sangat ke bdak ni nk duit?"... Aku pun tau malu la wei!!!

Bro, aku nak ckp depan2 dgn ko aku takut terasa ati plak.. lgpun ko dgn aku adik beradik... tp kalo aku da takleh kawal marah aku ni memang silap bsar la.. ko pn da pnah kena, so aku mintak tolong sangat2.. JANGAN BUAT SAYA MARAH LAGI YE...

Skrg ni ko pkir la balik ape yg ko dh buat kt aku... bukan nk brkira psal duit.. pertalian saudara kita lg penting bro, tp penat lelah aku lbih 3 taun cari duit sndiri mcam tak berbaloi... aku percaya kt ko, aku nk kita sama2 senang tp ni yg ko blas kt aku kn... takpe la, nak buat cmne.. NASIB BADAN...

p/s : kepada orang yang berkenaan, arap ko tau la ape yg ko nak buat lpas ni ye...

04 October 2010

Kerja Gila!

31/09/2010

4.00 p.m : rasa cam nk blik Kedah la plak..

7.45 p.m : beli tiket bas ke Kedah


01/10/2010

8.00 p.m : bertolak ke Kedah


02/10/2010

5.30 a.m : sampai di Kedah n blik kg mak

9.30 a.m : keluar brjalan-jalan di sekitar Penang n Sg. Petani

4.00 p.m : blik kg ayah

6.50 p.m : blik kg mak n bersiap tuk naik bus lg..

8.40 p.m : bertolak blik ke Kuantan


03/10/2010

5.30 a.m : smpai di Kuantan

27 September 2010

Pesanan Dari Seorang Warga Asing

Assalamualaikum... harap anda semua sihat2 belaka ya.. hampir 4 bulan x sempat nk menyiggah blog ni n x update pape.. bkn sbb xde pengembaraan baru, tp masa xde.. byk kerja yg perlu dibereskan dulu.. huhuhu..

Ok, latest update, satu peristiwa yg menyedarkan aku betapa bertuahnya menjadi Anak Malaysia.. masa lebih kurang pkul 10.30mlm, di stesyen minyak Shell brdekatan Taman Gelora... planning awalnye nk pergi minum brsama seorang teman umah, Wafie.. tp on da way nk smpai kdai 2 aku tgk meter minyak da smpai takuk bawah dh, so ktorg pn singgah la kt stesyen minyak 2...

Ade la sorang worker kt situ tegur aku masa aku keluar dr kereta aku...

'Encik, brapa mau isi?' worker 2 tnye aku..

'Sepuluh ringgit..' aku jawab..

'Orait..'

Dia pn tekan la punat2 yg ada kt tempat pam minyak 2 memasukkan jumlah yg aku bgtau td..

'Nanti lepas abih isi, U ltak nozel tu blik ok..' worker tu meninggalkan pesan kt aku smbil pergi kt motor yg bru parking kt pam seblah..

Tak smpai 5 minit, aku da abih isi minyak n letak blik nozel kt tempat asal..

'Sudah abih isi ke encik? cepatnya..' worker tu datang balik kt kereta aku..

'Minyak dh naik 5 sen..' aku menjawab dengan selamba.. worker tu plak terdiam kjap..

'Encik, U punya umur brapa?' worker tu tanya kt aku..

'21..'

'Ini U punya kereta ke?' dia tanya lg..

'Yes, ini kereta saya..'

'Encik, minyak macam ni di Bangladesh lima ringgit seliter.. saya sudah 28 tahun tp tak boleh beli kereta lg.. U baru 21 sudah ada kereta sendiri.. kalau di sini harga minyak sama mcm di Bangladesh, saya rasa belum tentu encik boleh ada kereta macam sekarang..' worker tu menceritakan serba sedikit kehidupan di tempat asalnya.. lpas tu, dia mengangkat tangan dan tersenyum pada aku dan Wafie sambil berlalu pergi ke sebuah kereta yg baru parking kt pam berdekatan..

Timbul satu perasaan bersyukur n menyesal sgt2 dlm diri ni.. so, sama2 la kita muhasabah diri yg sentiasa ada kekurangan ni.. bersyukurlah sebaik mungkin dengan kehidupan yg kita ada sekarang.. walaupn kadang2 kita rasa susah, tp ada orang lain yg lebih susah smpai sanggup merantau ke negara lain hanya tuk cari rezeki..

18 May 2010

haruman SEMERBAK yg memukau!!!

Just go to this link to get free sample!!!!!

http://www.semerbak.net/free/index.php?ref=krauzerz

23 March 2010

Suka-Suki...

video masa Tribute to P. Ramlee Singing competition n Persembahan Penutup Icono de KPTM.. sorry for the low quality... my bad..

video




video

Api!!! Api!!!

Oh, dunia sekarang smakin panas!!!! Kenape weh??? Korang xrase panas lagi ke?? Xckup panas lagi ke Bumi kita ni haaa???? Awal2 tahun, ni la yg slalu kite dengar, terbakar sana, terbakar sini.. kau terbakar, aku pn terbakar gak!!! Kejadian yg aku sempat snap kt bawah ni brlaku kt satu kawasan hutan kecil berhampiran Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah, Kuantan...

Waktu kejadian lbih kurang pukul 9.30 mlm... waktu malam pn blh terbakar sekarang ni... 2 pun ramai lagi yg x sedar dengan global warming yang dunia kita hadapi skarang ni... agak2 la sikit, kita ni bukan ada tempat lain dah nk pergi... smpai bila kita nk buat kerja2 merosakkan bumi ni...

Baru2 ni aku ada tgk national geographic... pasal pencairan ais dekat mane tah... satu kawasan ais yg sangat besar, pas2 tibe2 tbentuk satu tasik yg bleh tahan jugak besarnya kt tengah2 ais 2... dekat satu bahagian tepi ais 2 terbentuk satu sungai yg menghala kt satu lubang yg besar.. that's mean air tasik 2 mencairkan ais kt situ!! air yg msuk kt dalam lubang 2 x ubah macam air terjun.. cube korang bayangkan betapa cepatnya ais 2 cair...

Pulau2 kt dunia ni makin banyak yg hilang dari peta atlas kita, kita plak bkn main sronok lagi duk bakar2, tebang pokok, mmbazir tenaga.. da tebang pokok bukan reti nk tanam balik... bijak punye manusia!!! so, pikir2 la sahabat2 ku sekalian... dunia kita semakin kronik... sekurang-kurangnya sedarkanlah diri kita kalau kita tak mampu nak sedarkan orang lain... sayangilah bumi kita....




trak bomba yg bergegas ke tempat kejadian

jalan raya yg dipenuhi asap...

orang ramai yg berada di tmpat kejadian... (bleh tgk je la...)

api yg smakin marak..


A Tribute to Tan Sri P. Ramlee

Hallo........ wah, lg skali da dkat sbulan tak tulis langsung kt sini.... sori la ye.. intrnet kt umah ni wat hal.. ssh nk online skg ni.. adeh.. so, back 2 our topic, A Tribute to Tan Sri P. Ramlee... organize by Shahputra College.. actually its a singing competition...

Bila dah tema pun tribute untuk seniman negara kita, lagu2 yg dinyanyikan pun smuanya lagu beliau lah... aku mnjadi salah seorang participant untuk pertandingan ni... actually lbih kpd bidan terjun sbb menggantikan peserta asal yg tetibe je kne demam denggi.. sehari seblum pertandingan baru dpt tau..

Agak seksa jugak la nk mnghafal lagu kurang dari 24jam... nk play safe punye pasal, aku pn nyanyi la lagu getaran jiwa... mcm biase la, bile tak biasa msuk prtandingan, darah gmuruh tu menjadi2 la.. huhu.. dengan contestant lain bleh dikatakan hebat2 la jugak.. lagi la menggelabah aku ni...

Aku dapat giliran yg last skali.. so, target aku nk memukau la smua penonton yg datang... naik je stage, bunyi lagu, n aku pn melontarkan suaraku yg lunak ni, hehehe... tepukan yg diterima mmg mmbanggakan, aku brjaya mmbuat pnonton dlm hall 2 senyap sekejap.. Tiba2, tgh best nyanyi 2, aku lupa lirik!!! abih, trus blank.. malu tak payah nk cakap la time tu... mmg muka dh tebal dh.. huhuhu...

Nasib baik la penonton semua happening, diorg tolong sambung balik lirik aku.. hahaha.... nyanyi beramai2 la katakan... juri untuk pertandingan ni adalah Dato' Mustapha Maarof n Dato' Aziz Sattar.. due2 otai kite ni pn sporting abih.. dpt la jugak pujian dari otai2 kite ni.. alhamdulillah..

A Tribute to Tan Sri P.Ramlee.. prtandingan pertama yg aku sertai selepas 4 tahun tak msuk pape pertandingan nyanyian... satu experience baru bile kne menyanyi secara solo kt atas pentas.. thanks a lot to pengiring, Miss Yanie n Mr. Azam krana tlah mmberi kepercayaan kpd aku untuk menunjukkan bakatku... walaupun tlah mengecewakan anda sedikit... next time, i'll do better k!!!



Dato' Aziz Sattar tgh cerita tentang pengalaman bersama P.Ramlee

peserta bersama Miss Yanie

Selepas selesai buat persembahan

Persembahanku yg tak berapa nk menjadi.. adeh...

28 February 2010

Let's Join This Together...

http://www.catcheye.com.my/?r=73840

19 February 2010

Syurga Beli Belah

Hallo.. How are u?? (cam Abg Kassim lak.. haha..), this is my third post 4 this year.. biase la awal2 taun ni.. xbyk sgt jalan2... byk lagi keje nk kne wat... neway, kali ni nk cite psal pe yg aku tlis kt atas nih...

Syurga beli belah.. sape2 yg suke shopping msti tau la ape menatang nih.. baru2 ni aku blik kampung kt kedah (mmg kt situ je pn kampung aku.. huhu) smpena chinese new year nih.. nk dijadikn citer, last day seblum aku blik 2 diorg rmai nk g ke Padang Besar.. pade sape2 yg xtau, Padang Besar ni terletak kt Perlis ye...

Aku pn bile dgr je nk g sne.. trus mengofferkn diri tuk follow skali.. hahaha... dari Gurun, Kedah, perjalanan amik mase lbih kurang 2 jam setengah.. ktorg brtolak pkul 11 pg.. smpai sne lbih kurg pkul 1.30ptg.. smpai je kt sane, kereta sgt byk smpaikn nk cari parking pn susah, kalo kereta pn da byk, bayangkn la bilangan manusia kt situ plak.. da cam pesta dh aku tgk...

Satu peringatan tuk yg 1st time nk pegi sane, Padang Besar ade due ye... satu Malaysia punye, lagi latu Siam a.k.a Thailand punye.. cume dipisahkn oleh pagar besi yg nmpak cam nk msuk ke kwsn kebun je.. huhuhu... so, beware k.. silap msuk nnt x pasal2 korg kne msuk court diorg sbb mnceroboh lak... xdpt la nk tolong.. kalo ade passport xpe..

Balik pade cite kite td.. hohoho.. barang2 kt sane xde la murah mane pn... beza dlm rm10-rm20 dari harge yg biase kite bli kt tmpat lain je... tp, kalo kite amik borong @ sng cite skali bli 2 dlm kuantiti yg byk, mmg leh dpt murah gler.. pade akak2, makcik2, adik2 pmpn.. baju, tudung, accessories mmg byk pilihan kt sne.. rugi kalo xpegi.. bkn nk kate tuk laki xde langsung, tp bg aku xbyk choice la.. huhu...

Neway, Padang Besar is one of the best place la kalo nk shopping... tp tuk shopping besar je.. kalo setakat nk beli sehelai baju, buang mase n duit korg je... so, kalo nk pegi, make sure korg bawak duit banyak2 k... msti pnuh kereta bile nk blik nnt.. hahaha...

05 February 2010

KISH 1 Hati!

Wah, da lbih sebln aku xmenyinggah blog ni... sgt2 sibuk dgn my study n bisnes.. huhuhu... byk prkara yg prlu diberi perhatian lbih dari blog ni.. (sori ye en. blog.. hahaha).. Neway kali ni nk cite skit psal tajuk di atas nun...

Msti rmai yg tnye ape mksud KISH?? da cam ayat hindustan da die pnye bunyi.. haha.. ni la singkatn dr Kem Integriti Satu Hati (KISH) yg dihadiri oleh sume student civil engineering kt kampus aku nih.. satu program tuk menyedarkn bdak2 nih sebenarnye, trmasuk la org yg menulis nih.. sbb sem lpas attendance adalah sgt truk... huhuhu...

Kembara kali ni bkn dgn kereta kancil kesayangan ku, tapi dengan bus kolej.. destinasi, Gunung Senyum, Jengka, Pahang... da la kne brtolak awal pg... pkul 6.30am da chow.. gile pning kpale aku bgn awal sgt.. adeh.. smpai je sne sume muke muram je.. haha.. dlm pale otak msing da pkir pe yg diorg nk wat kt dlm utan belantare nih...

Hmm, neway bleh tahan la tuk 1st day sbb ktorg dpt jalan2 msuk gue kt dlm Gnung Senyum 2.. aku pn xigt bpe byk gue yg ktorg teroka.. tp yg pnting menarik.. aku pn da lme xmsuk gue nih.. haha.. jari aku je yg slalu mnjelajah 'gue2' kt atas nih.. kui3.. activity ok la.. bleh la tahan, yg lain 2 aku consider je la ok.. xde ape yg seronok sgt kecuali msuk gue.. hahaha...





satu-satunye sumber cahaya dlm Gua Terang Bulan.. mmg cam bulan..


di pintu gua...

mendengar taklimat sebelum msuk ke dalam gua...

org2 yg pnah msuk gua... hahaha...

tgh menghayati keindahan gua...

02 January 2010

Happy New Year



Aisey.. rase cam baru je celebrate 2009 nye new year.. due ari lpas g celebrate 2010 plak.. huhuhu.. kjap je mse brlalu.. dan dlm mse yg kite rse kjap 2 la mcm2 yg kite alami.. pengalamn2 yg wat kite happy, sdey, n mcm2 lg la...

Anyway, sume pengalamn 2 mmbantu kite tuk mnjadi seorg insan yg lbih matang... yg baik kite amik, yg xbaik wat la pengajaran supaya x ulang lg skali... k la, nk mengarut byk2 pn xsempat.. byk keje nk kne wat lg nih.. huhuhu... Happy New Year!!!! chow..